Bio-ecologisch bouwen

De laatste jaren is steeds meer aandacht voor klimaat en milieu. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van E10 brandstof, CO2-uitstoot en maatregelen die gepaard gaan met het stikstofbeleid. Ook in de bouwsector vinden veranderingen plaats. EcoBuildings is zich ervan bewust dat gebouwen een negatieve impact kunnen hebben op ons klimaat en onze natuurlijke grondstoffen, die nu eenmaal niet onuitputtelijk zijn. Het transport van bouwmaterialen over honderden kilometers zorgt voor veel extra uitstoot en bij het gebruik van conventionele bouwmaterialen komen vaak veel schadelijke stoffen vrij.

EcoBuildings wil een gezonde toekomst voor de toekomstige generatie. Een gezond klimaat, gezonde leefomgeving en gezonde aarde. Om dat te creëren streeft EcoBuildings er naar om netjes met de aarde en haar materialen omgaan. Daarom wordt zoveel mogelijk met bio-ecologische materialen gewerkt. De woningen van EcoBuildings kunnen daarom bio-ecologisch worden genoemd. Bio-ecologisch gebouwen zijn energie- en waterbesparend met zo weinig mogelijk chemische of schadelijke materialen en stoffen in en rond het gebouw. Daarbij wordt rekening gehouden met de draagkracht van de aarde en met de behoeftes van huidige en toekomstige generaties.

Wat zijn bio-ecologische materialen?

In plaats van de traditionele materialen wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bio-ecologische alternatieven. Deze zijn gemaakt van (bijna) onuitputtelijke natuurlijke grondstoffen van plantaardige, dierlijke en/of minerale oorsprong. Deze materialen bevatten geen of zo weinig mogelijk chemische toevoegstoffen en belasten het milieu zo min mogelijk. Hierdoor zijn deze bio-ecologische materialen onschadelijk voor de gezondheid. Bio-ecologische materialen zijn nagroeibare of teeltbare materialen. Er is geen sprake van uitputting van de grondstoffen, geen afvalprobleem en ze garanderen een duurzame ontwikkeling op lange termijn. Voorbeelden van bio-ecologische materialen: vlas, hennep, stro, schapenwol, kurk, riet, hout, katoen, kokos, bamboe, zetmeel en lijnolie. Door het gebruik van bio-ecologische materialen wordt er een gezond en aangenaam binnenklimaat gecreëerd.

Top